Ok så jag vet inte om ni stött på dessa nyhetsrubriker, Kubernetes tar bort support för Docker

“Kubernetes is removing Docker support”

I denna artikel ska jag förklara vad som egentligen menas med det och vilka konsekvenser det får

Jaha och Stefan som pratar så mycket om just dessa två, hur bra dom gifter sig osv osv.
Är han lika outdated som hans gråa hår tycks indikera 😉 ?

Stefan Holmberg

Generellt är jag nog det – outdated alltså, men i detta fall med Kubernetes och Docker : NEJ. Att Kubernetes inte stödjer Docker längre är inte alls så dramatiskt som man tror. Vi kommer fortsätta använda Kubernetes och Docker på samma sätt som idag.

Jag ska förenkla: den enda praktiska effekten är att det inte går att bygga images INIFRÅN en container INUTI klustret. Fattar ni inte vad jag menar? Nej, då påverkas ni inte. Så här: vissa företag flyttar in hela sin Build Pipeline IN i sitt eget kluster. Istället för att använda tex Azure Devlops Build Pipelines, eller Gitlab/AWS ditos. Det är i stort sett endast detta scenario (när man inifrån sitt eget kluster försöker bygga en docker image ) – det kommer inte gå att göra

För att förklara: “Docker Build”-kommandot bygger INTE Docker images som man kan tro (jag sa det tom två rader upp). Det finns inget som heter “Docker image”. Det skapas en OCI-compliant (standard) image och det är den som vi slänger in i det vi (slarvigt igen) kallas för Docker image Registry. Och som sen Kubernetes använder för att starta containers.

Med andra ord: kör ni externa buildsystem (inte inne i ett eget Kubernetes-cluster) är dessa rubriker sannolikt inget att bry sig om alls. Bygger ni images inuti ert kluster – då är ni så långr fram att ni redan vet om Kaniko etc – alternativ till “docker build”

Eller varför inte Podman från Redhat som är ett CLI som i stort sett gör ALLT som docker gör

Ska försöka återkomma till Podman – jag kommer sannolikt byta ut Docker mot just Podman i min egen toolchain